Oldjunk stresszt gyógyteával! Az előző két cikkemben olyan módszereket mutattam be, amiket jártunkban-keltünkben is el tudunk végezni. Ebben a cikkben viszont kitérnék egy olyan módszerre, amelyhez némileg több idő kell. Ez sem bonyolultabb, mint a többi és elsajátításához sem szükséges semmilyen különleges képesség.

Kezdhetném azzal, mennyire sokat segítene rajtunk a tea szertartás elsajátítása, rendszeres alkalmazása, azonban most ennél lényegesen egyszerűbbek leszünk. A teához nem kell más, mint hely és a megfelelő tea fajta. Stresszoldásnál elsődlegesen valamely gyógyteát szoktuk forrázat útján elkészíteni. Ilyen ismert teák az orvosi citromfű, orbáncfű és macskagyökér. Ezek bármelyike már egymagában is képes a kellő hatást kiváltani, azonban előfordulhat, hogy több tünet is jelen van, amelyeket enyhíteni, megszüntetni kell. Ehhez szeretném ismertetni a teákat elsődleges alkalmazásaik szerint:

Citromfű (Melissa officinalis)
alvási zavarok, ideges eredetű szívpanaszok (stressz), emésztésjavító

Macskagyökér (Valeriana)
alvási zavarok (enyhe altató), ideges eredetű szívpanaszok (stressz), szorongás csökkentő, gyomorpanaszok

Orbáncfű (Hypericum perforatum)
depresszió (akár gyógyszeres kezelést követő elvonási tünetek csökkentésére), idegi eredetű fáradtság esetén, szorongás, alvászavar, immunerősítő, vírusölő (influenza járvány idején!!!)

A leírtakból mindenki felismerheti, aktuális élethelyzetében melyikből érdemes főznie.

A következő pár mondatban segítséget is adok alkalmazásukhoz.

Amennyiben a nyugtalan alvás a jellemző, akkor elsődlegesen a citromfűből készült forrázatot javaslom lefekvés előtt fél órával meginni. Ha ez társul némi szorongással, ami zavarja a nyugodt alvást, keverhetünk hozzá macskagyökeret. És végül, ha depresszióval küzdünk, jöhet az orbáncfű. Az orbáncfű hasonlóan hat az emberi szervezetre, mint az orvosilag felírt antidepresszánsok pár fajtája.

FIGYELEM!!! Ha orvoshoz fordultunk és antidepresszáns kezelés alatt állunk, akkor minden esetben szóljunk neki, ha orbáncfű teát is fogyasztani akarunk. Elsősorban megelőzésre vagy az antidepresszáns kezelést követő elvonási tünetek enyhítésére javasolt az orbáncfű tea!

Az orbáncfű fogyasztásával nincs semmi gond addig, amíg nem antidepresszáns mellett akarjuk inni, vagy az orvos megkérdezése nélkül gyógyszer helyett. Minden más esetben semmilyen problémától nem kell tartanunk.

A leírt gyógynövények esetében a napi háromszori 2-10 grammból készített teáknál nem kell komolyabb mellékhatásoktól tartanunk.

Túladagolási tünetek, mellékhatások

Macskagyökér: alvásjavító vagy hangulatfokozó szerek hatásait felerősíti.

Orbáncfű: kölcsönhatásba lép fogamzásgátlókkal, antidepresszánsokkal, alkohollal és recept nélkül kapható nátha elleni szerekkel is. Ezek mellett fényérzékenységet okoz, így nagyobb adag fogyasztása esetén vagy amennyiben érzékenyebb bőrűek vagyunk, kerüljük a napsütést.

Kúra ideje: más stresszoldó módszerekhez hasonlóan a gyógyteák fogyasztása is csak tüneti kezelésre alkalmas. A tea fogyasztását a gyógyászatban kúraszerűen javasolják (6 hét). Amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, keressen fel egy szakembert. (A tanács kizárólag a stresszoldással kapcsolatos teafogyasztásra értendő, más gyógyteák esetében a kúra ideje eltérő lehet.)

Amennyiben bármely mellékhatás jelentkezik, a tea fogyasztását azonnal abba kell hagyni!

Elkészítési javaslat

Legtöbben nem kedvelik a gyógyteák egyedi, karakteres ízét, és többnyire ezért kerülik is őket. Személy szerint tisztán szoktam őket fogyasztani, azonban az ettől berzenkedőknek javasolni tudom, hogy nyugodtan ízesítsék mézzel, citrommal, és amennyiben nem munkahelyen vannak, kevés borral (vörös vagy fehér, ki melyiket szereti – természetesen figyelembe véve a gyógynövények esetleges mellékhatásait).

További jó megoldás, hogy az általunk kedvelt gyümölcs-, fekete- vagy zöld teával keverjük (ebben az esetben figyeljünk arra, hogy ezeket a teákat ne 10 percig áztassuk, hanem csak 2-4 percig), vagy feldobhatjuk az igencsak finom hibiszkusz teával is.

Amire érdemes figyelni: mivel ezek a teák oldják a stresszt, nyugtatólag hatnak, érdemes lefekvés előtt inni őket, ugyanis a stresszoldás, nyugtatás mellékhatása az álmosság érzet, ami kihathat a munkavégzésre, vezetésre. A pihentető alvás viszont garantált, ahogy a kellemes ébredés is. Egyedül az orbáncfű tea képez kivételt ez alól, mert a benne lévő hatóanyagok kedélyjavító hatásúak, így akár a reggeli indulás előtt is nyugodtan fogyasztható.

Az itt leírtak, mint minden esetben, az átlagosan tapasztalt körülményeket és hatásokat mutatták be. Természetesen lehetnek ettől eltérő eredmények, tapasztalások is. Ilyen esetekben nincs másról szó, mint a tüneteket kiváltó ok(ok) különbözőségéről, illetve szervezetünk metabolizmusának eltéréséről. Éppen ezért, aki mást tapasztal a teák fogyasztása közben, nyugodtan fogyassza a neki megfelelő időben, mennyiségben.

Miért ennyire fontos a stresszoldás?

Mert a mindennapjainkban előforduló stresszfolyamatok hosszútávon egészségkárosodáshoz vezethetnek, amelyek tünetileg megjelenhetnek a magas vérnyomástól a gyomorfekélyig számos formában. Ráadásul a teák által biztosított nyugodt alvás hozzájárul sejtjeink megfelelő megújulásához, ezáltal nem pusztán a lelki, hanem testi állapotunk is javul.

Vásárlási tipp!

Kizárólag kiszerelt, hatóság által kiadott forgalmazási engedéllyel rendelkező teákat vásárolj, mivel csak ezek esetében garantált az azonos hatóanyag tartalom illetve fogyasztási minőség.

A teákat tárolásuk során olyan helyre tedd, ahol szobahőmérsékleten napfénytől védve vannak. A legtöbb helyen azt tanácsolják, hogy ne tároljuk fém edényben és az elkészítés során se kerüljön kapcsolatba fémmel (kanál, teatojás, szűrő), mert a tea reakcióba léphet a fémmel, ezzel kihatással lehet a hatóanyagokra, a tea hatására. Én nem találtam olyan forrást, amiben ezt a feltevést klinikai teszttel igazolták volna, így a felhasználóra bízom a döntést, hogy milyen eszközöket használ a gyógyfőzet elkészítése során. (Én a gyermekem bébiételes műanyag kanalát vagy a kínai rizses tányérkához való porcelán kanalat használom.)

A teákat érdemes a felbontástól számított egy éven belül felhasználni, mivel a hatóanyagok a levegővel érintkezve szép lassan csökkenni kezdenek bennük, ezért a vásárlásnál mindig törekedjünk a megfelelő kiszerelés beszerzésére. Általában annyit vegyünk, ami maximum kicsivel több, mint ami egy kúrához nekünk kell.

GYAKORLAT: Gyógytea készítése

Gyakorlatra fordított idő átlagosan:
10-15 perc naponta

Milyen esetekre, milyen gyakran és kiknek ajánlom:
szorongás, stressz, alvászavar, depresszió esetére

Forraljunk fel 2-3 dl vizet. Az előkészített bögrébe tegyünk 1-2 teáskanál gyógynövényt. Ha keveréket készítünk, akkor mindből ennyit. Öntsük rá a forró vizet és hagyjuk állni 10-12 percig, majd szűrjük át egy másik bögrébe (vagy eleve használhatunk olyan bögrét, amit kimondottan szálas teák készítéséhez gyártottak és van hozzá szűrő).

Ízesítsük, fogyasszuk.

Légy előrelátó! Nem kizárólag a forró tea jó, a lehűlt teát üvegbe töltve magaddal viheted, így legyél bárhol (metrón, buszon, liftben – ülve, állva), élvezheted a tea jótékony hatását!

Néhány gondolat útravalónak

Ne aggódj, nyugodj le! 😀

Természetesen ez a módszer ugyanúgy csak tüneti kezelésre alkalmas, ahogyan fájdalom esetén bekapunk egy fájdalomcsillapítót. Itt is érvényes a gyógyszer ismertetőjéhez hasonlóan: “amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, keresse fel terapeutáját”.

A jó közérzet fontos. Érezd jól magad a bőrödben!