Gondolkodtál már azon, hogy mi az, ami nélkül nem tudnánk élni? Amit sokszor észre sem veszünk, annyira természetesnek vesszük? Ez a lélegzés. Az, hogy levegőt veszünk a legtöbbünknek teljesen evidens. Ha nem kapnánk levegőt, akkor persze kétségbe esve kapálóznánk. 

Na, de milyen levegőt veszünk és legfőképp hova? Milyen gyakorisággal? Milyen mélyen? Netalán felületesen? Hol és hogyan veszünk levegőt? Ezek mind-mind érdekes kérdések, és sokat elárulnak rólunk. Ha van kedved, játssz velem!

Egy rövid gyakorlattal kezdeném

Vegyél pár nagy lélegzetet úgy, ahogyan szeretnéd, azután válaszold meg magadnak a fenti kérdéseket.

Most válaszolok én is neked, hogy egy kicsit jobban megismerd önmagad. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az általam adott válaszok az énektanári munkámból adódó tapasztalatomon alapulnak. Nagyon sok embernél igazak, de nem lehet egyértelműen igaz mindenkire. Gondolatébresztő iránymutatások, amelyen el tudsz indulni, ha úgy érzed.

Ha csak a mellkasodba vetted a levegőt, akkor valószínű, nem élsz teljes életet. Valahol elakadhattál. Érdemes elgondolkodnod, életed melyik területe szeretne kicsit jobban kibontakozni. Mi az, ahol változtatni szeretnél, netalán tovább lépni.

Ha csak a hasadba lélegzel, akkor szív problémáid lehetnek. Természetesen nem fizikálisan értem, hanem lelkileg! A következő kérdéseket teheted fel magadnak ebben az esetben és lehet, hogy találsz pár elfojtott érzést is.

Megengedem azt, hogy szeressenek? Megengedem magamnak azt, hogy szeressek? Lezártam az összes előző kapcsolatom? Mindenkit elengedtem az útjára békével, szeretettel? Semmi félelem, harag, gyűlölet, fájdalom nincs már bennem?

Amikor nagy levegőt veszünk az a jó, ha ide és oda is jut. A mellkasba és a hasba is. Normál esetben az orrunkon keresztül veszünk levegőt. Ha mégis a szádon vetted, akkor elképzelhető, hogy kapkodó típusú ember vagy, esetleg félsz valamitől. Az is lehetséges, hogy valamilyen fiziológiai elakadás van az orrodban.

Az éneklés kivétel ez alól. Éneklés során ugyanis a szánkon és az orrunkon egyszerre veszünk levegőt. Ennek egyszerű oka van: így sokkal gyorsabb.

2. Gyakorlat

Próbáld ki, hogy befogod az orrod és csak a szádon keresztül lélegzel. Majd fordítva, fogd be a szádat és csak orron keresztül lélegezz. Végül pedig egyszerre mindkettőn. Melyik volt a gyorsabb? Na ugye. 😉 

Ugyanúgy, ahogyan az éneklés, a lélegzés is tanulható. Képzeld, kezdő énekes koromban fordítva vettem levegőt, amikor a most következő gyakorlatot kipróbáltam. 

Egy újabb gyakorlatra invitállak

Feküdj a hátadra és tegyél a hasadra egy vastagabb könyvet. Vegyél az orrodon és a szádon egyszerre levegőt. Figyeld meg, mi történik a hasadnál. Normál esetben a könyv felemelkedik, hiszen ahogyan a has megtelik levegővel, ki is tágul.

Nos, nálam lesüllyedt. Mert csak a tüdőmbe vettem a levegőt és még jól be is húztam a hasam, mert azt gondoltam, biztos az a jó. Tévedtem. Ezzel a gyakorlattal remekül lehet fejleszteni a tüdőkapacitást.

Tehát vegyük át még egyszer: feküdj a hátadra, és vegyél levegőt egyszerre a szádon és az orrodon. Először hasba, majd tüdőbe, végül mindkettőbe. Váltogasd kedvedre. Lehet olyan, hogy pici szédülést érzel. Ez azért van, mert hirtelen több oxigént kap az agy. Ilyenkor pihenj picit.

Amikor stresszes helyzetben vagy, netalán sokk ér, akkor is segítségedre lehet a légzés. Ilyenkor vegyél pár mélyebb levegőt és lassan fújd ki. Ezzel az egyszerű ötlettel másoknak is segíthetsz, ha hasonló helyzetbe kerülnek.

A fentiek csupán napi 2-3 perces gyakorlásával jelentős változást lehet elérni a légzéssel kapcsolatban.

Hogy mi köze van a lélegzésnek a „lélekzéshez”?

Egyszerű a válasz. Amikor a csecsemő megszületik, megtelik a tüdeje levegővel, felsír. Innentől kezdve, amíg a lélek ki nem száll belőle, automatikusan veszi testünk magához az éltető oxigént.  Amíg élünk, nem tudunk nem lélegezni. A lélegzés leálltával megszűnik az élet, kiszáll a lélek a testből.

Lelkünk nyugalmát mutatja a lélegzetvételünk ritmusa is. Érdemes a légző gyakorlatot reggelente elvégezni. Elég csak egy perc odafigyelés magadra. Hol, hogyan veszed a levegőt. Máris a jelenben vagy. A Jelen pedig kulcsa a teremtésednek! Ugyanis a jelenben teremtünk!

Néhány gondolat útravalónak

A lélegzés természetes, az élettel járó folyamat. Amíg élünk, lélegzünk. A légzés minősége, mennyisége meghatározza az életminőségünket is. A helyes légzés tanulható. Figyelj magadra! Ugyanúgy ahogy a hangképzésed, a légzésed is hozzájárul a rezonanciádhoz. A Világod Forrása Te Magad Vagy! Te vagy a Teremtő!