Gondolom, számtalanszor tetted fel magadnak Te is a kérdést. Énekeljek vagy sem? Ki merjem nyitni a számat? Szerencsés vagy, ha ezt meg mered tenni és hangot adsz a belső vágyaidnak. Sajnos azonban az a tapasztalatom, hogy sokan nem teszik. Megszólal a belső hang? Á, nincs hangom.  Nincs hallásom. Hamisan énekelek. Kinevettek gyerekkoromban. A gyerekem is azt mondja, maradjak csöndben, satöbbi, satöbbi. Ismerősek ezek a gondolatok?

Jó hírem van számodra. Semmi sincs elveszve! Amennyiben épek a hangszalagjaid, megvannak a füleid és hallasz is, meg tudsz tanulni énekelni! Nézzük meg az első mumust. Ha kedved van, nézz be velem az ágy alá, és fedezzük fel együtt, hogy nincs is ott semmi, csak a képzeleted szüleménye volt az egész!

Az első és legnagyobb szörny, amivel fontos szembenéznünk: azt gondolod, hamisan énekelsz. Ez lehet hogy így van, de:

Ha hamisan énekelsz, annak általában három fő oka lehet:

  1. Valamilyen fizikai elváltozás.
  2. Helytelen hangképzés.
  3. Lelki ok, például stressz, trauma vagy valami más egyéb kiváltó ok.

Fizikai elváltozás esetén vegyél igénybe orvosi segítséget. Fontos, ha bármilyen oknál fogva képes vagy hangokat kiadni, akkor lehet veled dolgozni, fejleszthető vagy bizonyos keretek között. Egyszer írok majd a siketekről és nagyothallókról is, de az külön téma. A helytelen hangképzést és a lelki okokat lehet kezelni. Azt nem állítom, hogy könnyedén, egyik óráról a másikra megy minden, mint a karikacsapás, mindenesetre egy folyamat részeként hatalmas változásokat lehet elérni mind az éneklés minőségében, mind pedig lelkileg, életvitel szempontjából is. 

Az éneklés türelemjáték.  Egyik tanárom azt mondta: Andi, ha könnyű lenne megtanulni énekelni, akkor mindenki a Metropolitanben énekelne. De nem tud!

Idő, amíg kiépül az izomrendszered, amíg megérik a hangod és a lelked. Ha jó az énektanárod, akkor pedig egy remek önismereti módszer is. Véleményem szerint az a tanár, aki csak a fizikai hangképzésre koncentrál és nem foglalkozik a lélekkel, csak rövid távú célokat ér el. De hiába babusgatja a lelkedet egy szakmailag nem kellőképpen felkészült énektanár, ugyanúgy nem fogsz haladni. Nekem ezek a hosszú évek alatt összeszedett tapasztalataim.

Az énektanítás nálam egy oda-vissza ható folyamat. Tanítom a lelkedet, hogyan szólaltassa meg a testedet, mint hangszert. Ezzel párhuzamosan pedig tanítom a testedet, hogy a lelked úgy tudjon játszani rajta, ahogyan szeretne, a tökéletesen felhangolt hangszeren, aki Te vagy.

Vannak, akik azt mondják, nem énekelnek, mert hamisak, nem szép a hangszínük. Nos, én úgy gondolom, énekelni fontos. Nem kell mindenkinek operaénekesnek lennie. Ha jó a kedvünk, akkor azért, ha rossz, akkor azért. Ha depressziósak vagyunk, akkor azért, ha majd szét pukkanunk a boldogságtól, akkor pedig azért.

Olyan ez, mint Gombóc Artúr és a csokoládéi. Kerek, szögletes, lukas, töltött, édes vagy keserű… Mindegy. Okot mindig lehet rá találni. Egy előnye mindenképpen van. Ha okosak vagyunk és ügyesen csináljuk, akkor a rossz kedvünk, világfájdalmunk elszáll, boldogabbak leszünk. Viszont ha jó kedvünk van, attól nem lesz rosszabb, mert énekelünk!!! Vagyis ebben az esetben mindenképpen pozitív a végkifejlet. 

Ehhez azonban fontos tisztában lennünk néhány dologgal.  A hang, a gondolataink lelki állapotunk fizikai kivetülése, megnyilvánulása. Abból, ahogyan beszélsz, énekelsz, megmondom, mi van veled.  A jó hír, hogy bármi is legyen, javítható, korrigálható. Vagyis énekelj, még akkor is, ha hamisan tudsz megnyilvánulni vagy úgy érzed, fahangod van. Mindenképpen oldja a stresszt, blokkokat, fájdalmakat és a többi. Persze érdemes megtanulni hogyan képezd a hangodat, mert a helyes hangképzés elsajátításával hatsz a lelki világodra is. Ne feledd, te vagy a saját világod teremtője! A hang = rezgés. Ahogyan kiejted a hangokat a szádon, úgy rezegsz, úgy nyilvánulsz meg a világban, a saját világod Forrásaként pedig alakítod saját magadat, ezáltal pedig a környezetedet is! 

A másik fontos tényező, hogy mit ejtesz ki a szádon. Ha túl sokat panaszkodsz és negatív kijelentéseid vannak, ne csodálkozz, ha nem úgy alakul az életed, ahogy szeretnéd. Igaz arra is, ha túl sok depresszív, szomorú dalt hallgatsz és énekelsz, magad is depresszívvé és szomorúvá válsz. Van egy határ, amikor érdemes megálljt parancsolni önmagunknak: elég volt abból, hogy elnyomom és lehangolom önmagam!

Abban szeretnélek támogatni, hogy a gyakorlatok által kezdj tudatosabbá válni. Jöjj rá arra és tapasztald meg, milyen különbségek vannak aközött, ha pozitívan vagy ha negatívan gondolkodsz és így énekelsz. Mit tegyél akkor, ha éppen nincs túl jó kedved vagy a béka feneke alatt érzed magad, valamint hogyan segíts önmagadon a zene hallgatás és az éneklés segítségével. Ha pedig picit sikerül odafigyelni a saját hangképzésedre, éneklésedre vagy éppen nem éneklésedre, már nagyon sokat tettél magadért és azért, hogy változni tudj! Ha megengeded, akkor vezetlek.

Most még nem kell énekelned! Ne aggódj! Játékra hívlak!

GYAKORLAT (kb. 30-40 perc)

  1. Keress két dalt. Az egyik legyen pozitív, vidám, pörgős. A másik pedig lassabb, melankolikus, szomorkás. Szólhat elmúlásról, elválásról vagy bármilyen kevésbé pozitív dologról. 
  2. A feladatod a következő. Vegyél egy füzetet. Ebbe fogsz jegyzetelni. Először hallgasd a szomorkás dalt legalább 10-15 percen keresztül. Énekeld, dúdold az előadóval! Figyeld meg, hogy milyen érzések kerítenek hatalmukba. Milyen lesz a hangulatod? Írd le a füzetedbe…
  3. Ezután vedd elő a pozitív dalodat. Azt is hallgasd 10-15 percen keresztül és énekelj, dúdolj! Sőt, az még jobb, ha érted is a szöveget! Nézd meg a fordítást is hozzá, ha nem magyar nyelvű! Most mit tapasztalsz?

Mi változott? Ezeket is jegyzeteld le.

Ugye hogy mennyire hatással vannak ránk a daloknak a hangulatai? Mindenképpen a pozitív dallal fejezd be a hallgatást! Csak akkor fogj hozzá a gyakorlathoz, ha van elég időd befejezni.

Amennyiben nem találsz megfelelő dalokat, akkor ajánlok számodra kettőt. Mindkettőt nagyon szeretem. Sokszor hallgatom, éneklem őket, viszont figyelek arra, hogy a szomorkásabb dal, hívjuk így, ne húzzon le. Tedd Te is így! Mindig pozitív dallal fejezd be!

  1. szomorkás dal: Lara Fabian – Je T’aime Encore: https://www.youtube.com/watch?v=hwi2UMgltc4
  2. boldogságos: John Paul Young – Love Is In The Air: https://www.youtube.com/watch?v=NNC0kIzM1Fo

Gyakorlat haladóknak

Ugyanez a feladat, csak két egymást követő napon. Az első nap a szomorkás dalt hallgasd többször, a második napon pedig csak a pozitív dalt. Utána válaszold meg a kérdéseket. Milyen volt aznap a napod? Milyen történések értek? A „kísérlet folyamán” lehetőleg ügyelj rá, hogy ne hallgass rádiót vagy zenei csatornát a tv-ben, azok is befolyásolnak.

Néhány gondolat útravalónak

Hallgass tudatosan zenét! Válogasd meg, hogy mit énekelsz! Nem baj, ha szomorkás a kedved és éppen szomorúbb dalokat hallgatsz, viszont fontos, hogy tudatosan pozitív hangvételűvel zárj. Ha sírni van kedved, sírj! Ha dühöngeni, dühöngj!  Ha nevetni, nevess! A hangok frekvenciája, rezgése, jelentése hat rád. Ez így van akkor is, ha hallgatod, akkor is, ha énekelsz. Legyél tudatos! Legyen egy csokor vidám dal a gyűjteményedben! Azokat előveheted akkor, amikor szeretnéd.