A negativizmus az ember része, hiszen ha nem lenne negatív, akkor pozitív sem létezne és nem lehetne az egyensúlyt megteremteni. A flat line csak egy esetben nem pozitívum, amikor az EKG görbéd az. Minden más esetben teljesen korrekt. Viszont! Az ember nem egyedülálló, önálló lény, hanem szimbiózisban él megannyi élőlénnyel, és itt nem kizárólag a minket körbevevő állatokra és növényekre gondolok, hanem arra a milliárdnyi apró kis teremtményre, akik bennünk, velünk együtt élnek a születésünk pillanatától.

Ezek az élőlények ugyanúgy vágynak az életre, az elégedettségre, mint mi, és ezért mindent meg is tesznek, mégpedig úgy, hogy manipulálnak minket. Értve ezalatt az étel- és italfogyasztástól kezdve a viselkedésedig bármit. Minden apró mozzanatra az életedben hatással vannak és te is hatással vagy rájuk.

“Egyetlen bukásod, ha meg sem próbálod”

Ha az ember elhagyja magát, akkor elveszti önmagát és kiteszi magát nekik. Ők túlélni akarnak, és a túlélésük kulcsa, ha egy elhanyagolt testből átköltözhetnek máshová. Az más kérdés, hogy ők nem tudják, a halálunkkal nem kerülnek más gazdatest közelébe, ettől még elősegítik a korai halálozásunkat, ha mindent komoran nézünk és depresszióba süllyedünk. A depresszió kikövezett út a halálhoz. Nem kell öngyilkosnak lenni, hogy odaérjünk, elég ha csak mindenre legyintünk, mert úgyis mindegy. Bár ha tudatába vagyunk, hogy a tevékenységünk életünk végét eredményezi, az ugyanúgy öngyilkosságnak számít.

Amúgy meg nem mindegy. Mindig van remény. Ez az egyetlen, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül az univerzum egyetlen állandó törvényét, hogy mindig minden változik. Tehát tudnunk kell változtatni, maximum annyi a hiányosság, nem tudjuk, miként lehet változtatni.

“Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld” – Yoda mester – Star Wars: Birodalom visszavág

Az egész élet csak esés. Mi más lehetne? Végig a sötétben kell tapogatóznunk. Nem tudunk felállni, botladozunk. Jó irányba kell botladoznunk, így juthatunk előre. – Mr. Robot

Azonban ezt érdemes vizsgálni, nyitott szemmel járni a világban, hogy minél többet megértsünk belőle, megismerjük, és talán rájöhetünk, miként tudunk mégis változtatni a megváltoztathatatlannak hitt dolgokon. Mert mindenki képes rá. Nincsenek jobbak vagy rosszabbak. Egyedül az akarat, a szándék, ami megkülönböztet minket. Valaki eldönti, hogy változtat, mások meg hagyják magukat sodorni az árral.

Éppen ezért nem mindig csak magunkat kell vizsgálni, hanem mindent, ami körbevesz, és igyekezni kell megérteni őket. Minél jobban elmélyülünk a tanulmányozásukban, annál jobban megismerjük magunkat is. Észrevesszük a párhuzamokat, a hasonlóságokat, látunk a szemükkel, feltárul előttünk az, ahogyan a világról képet alkotnak. Ezek a világképek ráébresztenek arra, hogy ugyan egy univerzumban élünk, mégis milliárdnyi valóság létezik benne. Egyetlen lényeges eltérés van köztük: honnan fókuszálunk rá. A fókuszok megmutatják azt is, honnan mit látunk a világból, ami közelebb visz a megértéshez.

“Néha a tökéletlen dolgok tesznek valamit tökéletessé.” – Agymenők

És hogy a kérdésedre is válaszoljak, hogy mit csinálj.

Ismerd meg ne csak önmagad, hanem a világot is. Keresd a válaszokat a miértekre. Ha eléred azt, hogy a kezdeti kérdések megválaszolása helyett csak több lett, akkor jó úton jársz.

Mindemellett a megértések során tanultak segítenek elfogadni önmagunkat és megmutatja min kell változtatni, hogy a remény valósággá váljon.

“Olyannak álmodjuk magunkat, mint amilyenek lenni szeretnénk.” – Agymenők

Arra kérnélek titeket, írjátok meg nekünk, Ti milyen kisebb-nagyobb változásokat tettetek, amivel valamilyen eredményt elértetek. Legyen bármilyen apró vagy komoly hatása az életetekre.

Búcsúzóul:

Tényleg, az embernek muszáj élnie az életét, nem csak hol belecsöppenni, hol kiugrani belőle. Különben soha nem tudod, mi folyik éppen. – Nick Hornby