A belső világod sérthetetlen a külvilágtól; te „rendezed be” olyanra, amilyen számodra a legkomfortosabb. Egész más lesz így számodra a külvilág is. Kint bármi történik is, mint az óceán felszínén, te bármikor visszatérhetsz belső, mélyebb, békésebb világodba. Ezt a belső világot te is tudatosan megteremtheted. Ha ezzel nem foglalkozol, a tudatalattid automatikusan az érzékszervi hatásokból, benyomásokból hoz létre egy belső világot.

A belső világunkban sokkal könnyebben megvalósíthatjuk amit szeretnénk; viszont amikor a külvilágban vagyunk, minden kicsit nehezebb. A külvilágot egy leszűkült formában, az érzékszerveinken keresztül tapasztaljuk, és túl sokat tartózkodunk itt. Fontos, hogy belső világunk legalább oly mértékben hat közérzetünkre és lelkiállapotunkra, mint a külvilág.

Tudatosítsd, hogy elsősorban nem a külvilág megváltoztatása a cél, hanem hogy itt és most jól érzed magad a bőrödben!

Ha jól érzed magad és feszültségtől mentes állapotba kerülsz, a külvilági dolgaidat is hatékonyabban tudod végezni. Ne csak a körülményeken akarj változtatni, hanem a lelkiállapotodon is! A saját tudatállapotod nagyban meghatározza, hogy milyennek látod a külvilágot.

Ha nem figyelsz befelé, akkor a külvilágban tapasztaltaknak teljesen kiszolgáltatod magad. A saját belső állapotod lényeges. Te magad döntöd el, hogy mások gondolatát táplálod a sajátjaiddal, vagy arra gondolsz ehelyett, ami neked jó. Olyan ez, mintha rendszeresen mindenki kapna téglákat az élettől, és eldöntheti, hogy a kapott téglákból a saját vagy a szomszédja házát építi. Érdemes tudatosítani, hogy mindkét lehetőség folyamatosan ott van előttünk.

Amilyen az energiaszintünk, olyan törvényszerűségek hatnak ránk. Egy fáradt, kimerült embert sokkal könnyebben érnek szerencsétlenségek.

Amikor belső békében vagyunk, akkor úgy tapasztaljuk, hogy minden jobban alakul körülöttünk. Ezt a békét kell megőrizni, bármi történjék is. A jó dolgok éppúgy ki tudnak billenteni önmagunk érzékeléséből, mint a rosszak. A lényeg, hogy bármi történik is, befelé is figyelj! Ne csak a külvilágban keresd a megoldást! Amint magadban megtalálod a fényt, úgy már a külvilágban is könnyen észreveszed.

Ez jól hangzik így elméletben, de lássunk egy gyakorlatot, amivel ezt meg is tudod csinálni!

Belső otthonod szabadon alakítható

A gyakorlatot a cikk végén letölthető, vezetett meditáció formájában megtalálod. Belső otthonod a képzeleted erejével meditációban szabadon alakítható, de lehet, hogy eddig még nem alakítottad ki. Rendezd be most belső tered, költözz be álmaid otthonába!

Szabadulj meg a terheidtől, feszültségeidtől, amiket kintről hoztál. Belső otthonodban a világ legtermészetesebb viselkedését veheted fel. Ez a hely Neked van kitalálva. Itt megszűnik benned az, amit a feszültség okoz, megszűnik a szorongás, a mesterkéltség. Ne feledd, amikor meditálsz, a meditáció a valóság!

A cikkem jegyzeteit Gyurkó Zsolt meditációs tanfolyamán készítettem.

Néhány gondolat útravalónak

A belső világod sérthetetlen a külvilágtól; te „rendezed be” olyanra, amilyen számodra a legkomfortosabb. Egész más lesz így számodra a külvilág is. Kint bármi történik is, mint az óceán felszínén, te bármikor visszatérhetsz belső, mélyebb, békésebb világodba.

GYAKORLAT

Belső otthonod, meditáció - hanganyag

Gyakorlatra fordított idő átlagosan:
36 perc

Milyen esetekre, milyen gyakran és kiknek ajánlom:
Azoknak ajánlom, akik szeretnének mélyen ellazulni, feszültségmentes állapotba kerülni, szeretnék megtanulni lecsendesíteni az elméjüket. Érdemes hetente vagy pár naponta elvégezni a gyakorlatot.