Asharti Szabó Andrea

Asharti Szabó Andrea

intuitív énekművész, ének terapeuta és hangképző énektanár

 

Kodály városában születtem, Kecskeméten. Ebből talán arra lehetne következtetni, hogy már az anyatejjel szívtam magamba a különböző dalokat, de nem így történt!

Emlékeimben úgy él, hogy gyerekként még szívesen halandzsáztam kedvemre, és amikor anyuval és a tesómmal minden vasárnap délután elmentünk kirándulni, a zöld zsiguliban fülig érő szájjal énekeltük: Álolávoláffo láv fol júúúú….  🙂

Hogy ez melyik dal lehetett eredetileg, azt ma már nem tudom. Viszont énekeltünk kedvünkre, a magunk öröméért, teli torokból. Az iskolában azután jöttek az énekórákon a sírós, öngyilkos hangulatú, veszteséggel teli népdalok, majd a zeneiskolában a műdalok.

A szabadságom, életigenlésem az évek múlásával egyenes arányban csökkent. A hangom elveszítette a fényét, a magasságát és bizonyos ponton hamissá is vált. Sok-sok év telt el színpad és éneklés nélkül. Aminek viszont fontos megtörténni, meg is történik. Egy kung-fu mester irányított végül vissza a pályára és egyszer csak újra a zongora mellett találtam magam. Újból elkezdtem énekelni és megfejteni ki is vagyok valójában.

Hosszú utat jártam be, amíg eljutottam odáig, ahol vagyok. Sokszor fel akartam adni. Hullámozott az életem. Nagyon sok mindent kipróbáltam a tanítástól kezdve a marketingen át a masszírozásig. Mégis minden azt mutatta meg számomra, hogy dolgom van a hanggal és az énekléssel. Ma már tudom, minden azt bizonyította be számomra, hogy énekelni igenis meg lehet tanulni. Minden korrigálható, javítható. Nincs olyan, hogy valakinek nincs hallása. Az más kérdés, hogy miért nem hall rendesen vagy éppen miért csúszik el a dekódolás és az önkifejezés ezen a területen. Ahogyan pedig megtanulom a helyes hangképzést, másként rezonálok a világban, megváltozik az életem. Az én életem is megváltozott.

Mondhatom, hogy az éneklés, a hangokkal való munka az életem részévé vált.  Koncertezem Magyarországon és külföldön egyaránt. Megjelent több nagylemezem, leginkább intuitív improvizációs dalokkal. Emellett számos saját dalt is magaménak tudhatok. Jóllehet intuitív énekművésznek vallom magam, de énekelek ma már igényes világzenét, operát is. Meditációkat vezetek, foglalkozom gyerekekkel és hangképzést is tanítok azoknak, akik úgy érzik, szeretnének énekelni tanulni. Legtöbbjük hétköznapi ember, és igen, sokszor úgy érkeznek, hogy hamisak, bizonytalanok, erőtlen a hangjuk.

Ma már tudom, hogy az éneklés nagyon fontos stresszoldó eszköz. Ingyenes, bármikor a rendelkezésre áll.

Rólam és a munkásságomról több információ: www.asharti.com
Facebook: Asharti
Youtube: Asharti Szabó Andrea
Ha e-mail szeretnél írni, ide megteheted:
info@asharti.com

Írásaim és gyakorlataim a Kreatív Stresszoldás Portálon

Lélegezz, hogy „lélekezz”!

Lélegezz, hogy „lélekezz”!

Gondolkodtál már azon, hogy mi az, ami nélkül nem tudnánk élni? Amit sokszor észre sem veszünk, annyira természetesnek vesszük? Ez a lélegzés. Az, hogy levegőt veszünk a legtöbbünknek teljesen evidens. Ha nem kapnánk levegőt, akkor persze kétségbe esve kapálóznánk.